Friday, December 31, 2010

Menghormati bapa

Daripada Abu Hurairah r.a, sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya:“Janganlah kamu membenci bapa-bapa kalian. Sesiapa yang membenci bapanya bererti ia kafir.”


Huraian
1. Seorang ibu mahupun bapa tidak akan menjadi ibu dan bapa tanpa anak-anak dan begitulah sebaliknya. Oleh itu ibu bapa berhak mendapat penghormatan daripada anak-anak mereka sama sebagaimana anak-anak mereka berhak mendapat kasih sayang daripada ibu bapa.
2. Islam melarang keras anak-anak mencela atau memarahi ibu bapa dengan bahasa yang kasar. Anak yang mengasari ibu bapa dianggap sebagai anak derhaka yang diharamkan syurga ke atasnya oleh Allah S.W.T di akhirat kelak.
3. Oleh itu bagi mendapatkan anak-anak yang baik, ibu bapa hendaklah terlebih dahulu menunjukkan pergaulan yang baik dengan anak-anak. Apabila anak-anak yang soleh ini dapat dibentuk, tiadalah permusuhan dan perbalahan dalam keluarga. Masing-masing akan saling sayang menyayangi antara satu dengan lain. 
2 Comments:

At January 28, 2012 at 7:05 AM , Blogger karen said...

aku minat mak daripada ayah .. ermm , yela . Ayah aku selalu buat kerja dia sendiri je . tak tahu langsung nak bahagikan masa dengan anak anak -.-

 
At January 28, 2012 at 9:30 AM , Blogger Fairul said...

hurmm tak pe lah sabar je byk2 k, ayah ko bzy la tu jgn pikir -ve k xelok walau macam mana pn kau tetap anak dia ok buruk @ baik die tatap ayah kau yg pnting byk kn bersabar k, ALLAH nak uji family kau tu k sabar byk2....

runungkan hadis nabi nie :
Daripada Abu Hurairah r.a, sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya:“Janganlah kamu membenci bapa-bapa kalian. Sesiapa yang membenci bapanya bererti ia kafir.”

so byk kn bersabar k...
~peace~

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home